Bli volontär på Violas

Att vara volontär betyder så mycket, inte bara för att ett bra jobb blir gjort, utan även för dig själv.

Klicka på pilarna för att se vad volontärer säger i undersökningen Volontärbarometern: 

No Data Found

93 procent upplever att de har påverkat samhället i en positiv riktning

92 procent upplever att de känner mer meningsfullhet i livet genom sitt engagemang

82 procent upplever att de känner mer gemenskap och får nya vänner genom sitt engagemang

89 procent upplever att de mår bättre genom sitt engagemang

Vill du göra någonting meningsfullt? Bli volontär på Violas! Även med de enklaste sysslorna så bidrar du till att hjälpa människor och bygga ett bättre samhälle genom vårt sociala arbete. Dessutom har vi en varm arbetsgemenskap där du får plats vem du än är. 

Något för alla

På Violas finns det många olika slags volontäruppdrag, alltifrån enkla praktiska uppgifter till mer kreativa uppdrag för dig som har öga och smak för det vackra. Det finns också mer ansvarsfulla uppdrag där du kan få växa som ledare.

Ersättningar och förmåner

Att vara volontär är ett ideellt engagemang. Det innebär att du inte får betalt. Däremot ersätter Violas dig för sådana resor och utlägg som vi har kommit överens om.

Förmånerna är framför allt de som vi berättar om i bildspelet ovan. Du får känna att du är del av något viktigt som gör skillnad. Men du kommer också att få viss utbildning och erfarenheter som du kommer att ha nytta av i andra sammanhang och kan lägga till i ditt CV.

Frihet och ansvar

Ett volontäruppdrag innebär ansvar. Du bestämmer själv hur många timmar du vill lägga på uppdraget. Men när du har lovat att komma en viss tid och utföra en viss uppgift så behöver du hålla vad du lovat. Andra medarbetare och volontärer litar på dig och är beroende av att du gör den del du har lovat. Det är upp till dig att inte ta på dig mer än du hinner med. 

Exempel på uppdrag

När vi har caféet öppet behövs det någon som plockar disk och kör diskmaskinen. Den här uppgiften kan förstås varvas med andra uppgifter. Städning görs andra tider än öppettider. Att köra bort skräp är också en viktig uppgift.

I vårt kök gör vi goda mackor och ser till att det fylls på med bullar och annat fikabröd ute i caféet. Och så ska det förstås göras glass i stora lass!

Allt som serveras måste bakas på plats på Violas. Gillar du att baka gott så kan du göra det på alla möjliga tider, utom när caféet är öppet. 

Är du barista eller vill du lära dig att göra gott kaffe med “latte art” (kaffekonst)? Vi behöver fler baristor och lär dig gärna!

Gillar du att serva människor så kan du jobba i butik och café. Du måste inte stå i kassan för det, men vår kassa är väldigt modern och enkel att sköta, så vem som helst kan lära sig det.

I vår second hand finns det många uppgifter, exempelvis att packa upp, sortera och testa inlämnade varor, stryka kläder och textiler. Varor ska prismärkas och ställas ut i butiken. Utbudet behöver uppdateras så att vi ständigt har nytt utbud i butiken. Ibland behöver vi byta varor med vår andra second hand i Ånäset.

Vill du få människor att må bra genom att dekorera och skapa en fin miljö? Då behövs du på Violas! Är du duktig så kanske vi kan ta externa uppdrag, då vi också har en duktig florist i teamet.

Vi har en duktig florist i teamet som gärna lär upp fler. 

Vill du vara teamledare så finns det många möjligheter, både i café och andra projekt och aktiviteter.

Gillar du att hålla ordning och kontakta folk? I en verksamhet med många volontärer är detta en betydelsefull uppgift. 

Vi planerar för många olika aktiviteter framöver. Det kan handla om gemenskapsaktiviteter för att bryta ensamhet eller enklare kurser, men även externa jobbinsatser.

Allt det vi gör behöver vi berätta om, så att människor har en chans att bli betjänade. Vi behöver ta foton, redigera, lägga upp på sociala medier, annonsera, jobba med hemsida etc. Gillar du sådant eller vill lära dig så är du välkommen med i teamet!

Det finns en mängd aktiviteter som behöver administreras på olika sätt. Tycker du om att hålla ordning på papper, göra rapporter etc. så finns det flera viktiga uppgifter för dig!

Regeringen gör en “gemenskapssatsning” 2023–2025 med syftet att bryta ofrivillig ensamhet. Vi planerar ett projekt för detta där vi ska söka upp ensamma människor, lyssna till deras situation och bjuda in dem till gemenskapsaktiviteter.

Ensamhet är den störsa folksjukdomen i Sverige, farligare än rökning. I våra verksamheter finns stort behov av dig som kan tänka dig vara medmänniska. Att bara sitta och lyssna på en människa kan betyda så mycket! Att lyssna är inte svårt, men vi ger ändå en liten utbildning så att det ska få ännu bättre resultat utan att du tar på bördor som du inte ska bära.

En mentor kan vara en ledare, men det kan också vara någon som har en erfarenhet som gör att man kan vägleda en annan människa på ett enkelt sätt. I vårt projekt för att bryta ensamhet kan mentor betyda att vara en följeslagare som hjälper en ensam människa att ta initiativet att gå till en gemenskapsträff.

Ansök om att bli volontär

Vi ser fram emot att ta emot din ansökan att bli volontär. För att vi ska kunna få en uppfattning om vem du är och vilken typ av uppdrag du är intresserad av så ber vi dig fylla i alla fälten nedan.

Observera att du måste fylla i alla fält.