En social arbetsplats

Vi möter ofta människor som av olika orsaker har svårt att få arbete eller svårt att behålla ett arbete. Det var en av anledningarna till att vi startade Violas.

Vi vill vara en bred arbets- och träningsplats där man genom statliga och kommunala insatser kan få olika typer av arbetsträning, social träning, språkträning, lönebidagstjänster, matchningsanställningar och samhällstjänst.

Något för alla

På Violas finns det många olika slags arbetsuppfigter, alltifrån enklare uppgifter som vem som helst klarar, till kreativa uppgifter för dig som har öga och smak för det vackra.  Det finns också mer ansvarsfulla uppgifter där du kan få växa som ledare.

Exempel på arbetsuppgifter

När vi har caféet öppet blir det massor med disk. Den här uppgiften kan förstås varvas med andra uppgifter. Städning görs andra tider.

I vårt kök gör vi goda mackor och ser till att det fylls på med bullar och annat fikabröd ute i caféet.

Allt som serveras måste bakas på plats på Violas. Gillar du att baka gott så kan du göra det på alla möjliga tider, utom när caféet är öppet. 

Är du barista eller vill du lära dig att göra gott kaffe med “latte art” (kaffekonst)? Vi behöver fler baristor och lär dig gärna!

Gillar du att serva människor så kan du jobba i butik och café. Du måste inte stå i kassan för det, men vår kassa är väldigt modern och enkel att sköta, så vem som helst kan lära sig det.

Vill du få människor att må bra genom att dekorera och skapa en fin miljö? Då behövs du på Violas! Är du duktig så kanske vi kan ta externa uppdrag, då vi också har en duktig florist i teamet.

Vi har en duktig florist i teamet som gärna lär upp fler. 

Vill du vara teamledare så finns det många möjligheter, både i café och andra projekt och aktiviteter.

Gillar du att hålla ordning och kontakta folk? I en verksamhet med många volontärer är detta en betydelsefull uppgift. 

Vi planerar för många olika aktiviteter framöver. Det kan handla om gemenskapsaktiviteter för att bryta ensamhet eller enklare kurser, men även externa jobbinsatser.

Allt det vi gör behöver vi berätta om, så att människor har en chans att bli betjänade. Vi behöver ta foton, redigera, lägga upp på sociala medier, annonsera, jobba med hemsida etc. Gillar du sådant eller vill lära dig så är du välkommen med i teamet!

Det finns en mängd aktiviteter som behöver administreras på olika sätt. Tycker du om att hålla ordning på papper, göra rapporter etc. så finns det flera viktiga uppgifter för dig!

Regeringen gör en “gemenskapssatsning” 2023–2025 med syftet att bryta ofrivillig ensamhet. Vi planerar ett projekt för detta där vi ska söka upp ensamma människor, lyssna till deras situation och bjuda in dem till gemenskapsaktiviteter.

Ensamhet är den störsa folksjukdomen i Sverige, farligare än rökning. I våra verksamheter finns stort behov av dig som kan tänka dig vara medmänniska. Att bara sitta och lyssna på en människa kan betyda så mycket! Att lyssna är inte svårt, men vi ger ändå en liten utbildning så att det ska få ännu bättre resultat utan att du tar på bördor som du inte ska bära.

En mentor kan vara en ledare, men det kan också vara någon som har en erfarenhet som gör att man kan vägleda en annan människa på ett enkelt sätt. I vårt projekt för att bryta ensamhet kan mentor betyda att vara en följeslagare som hjälper en ensam människa att ta initiativet att gå till en gemenskapsträff.